gynekologisk kirurgi

Gynekologisk kirurgi

Gynekologisk kirurgi utføres for å behandle tilstander i bekkenområdet, der andre behandlingsformer ikke har ført frem. Endiometriose eller andre blødninger, inkontinens, cyster, livmor fibroider, celleforandringer, livmorprolaps er noen av tilstandene som behandles kirurgisk.

Lapraskopisk kirurgi

Laparoskopisk gynekologisk kirurgi er den vanligste kirurgiske metoden som brukes innen kirurgi som foretas på organer i buken og de kvinnelige reproduktive organene.  Det er flere fordeler ved laparoskopisk metode sammenlignet med åpen kirurgi, ettersom laparoskopisk kirurgi er en skånsom ‘minimalt invasiv’ metode.

Dette innebærer at de aller fleste operasjoner kan gjennomføres dagkirurgisk, det er mindre skader på vevet, lavere operasjonsrisiko og mindre infeksjonsfare.

Ved lapraskopisk gynekologisk kirurgi lager kirurgen små stikkhull i huden for innføring av operasjonsinstrumentene i stedet for ett stort snitt som i åpen kirurgi. Denne metoden benyttes til å behandle en rekke gynekologiske og kirurgiske tilstander, inkludert endometriose/adenomyose, fibroider, cyster på eggstokkene og livmorprolaps.

Ikke alle gynekologiske tilstander kan behandles med laparoskopisk kirurgi, og gynekologen vil avgjøre hvilken type kirurgi som er mest hensiktsmessig for hver enkelt pasient basert på behandlingsbehov og individuelle faktorer. 

Konisering av livmorhalsen

Dette er en er en gynekologisk kirurgisk prosedyre der en kjegleformet del av livmorhalsen fjernes for å behandle unormale celler eller vev i området. Dette kan gjøres som en diagnostisk prosedyre hvis en celleprøve (PAP-test) eller en biopsi viser unormale celler i livmorhalsen, eller som en behandlingsmetode hvis de unormale cellene er prekancerøse eller har utviklet seg til kreftceller.

Prosedyren utføres vanligvis under generell eller lokalbedøvelse. En lege bruker en skarp kniv eller en varmekilde, som elektrokauteri, for å fjerne en liten kjegleformet del av livmorhalsen. Vevet som er fjernet, blir deretter sendt til en patolog for å undersøke om det er tegn på kreft eller forstadier til kreft.

Etter konisering kan det være ubehag og blødning i noen dager til uker. Det kan også være en økt risiko for livmorhalsinsuffisiens (cervixinsuffisiens) eller problemer med å bære fram et svangerskap senere i livet, spesielt hvis en stor del av livmorhalsen er fjernet. Derfor anbefales det vanligvis å unngå samleie og å bruke tamponger eller dusj i noen uker etter prosedyren, og å vente minst seks måneder før du prøver å bli gravid.

Det er viktig å følge opp med regelmessige kontroller og PAP-tester etter konisering for å overvåke eventuelle endringer i livmorhalsen og for å oppdage eventuell tilbakefall av unormale celler eller kreft.

Vaginal kirurgi

Dette er en type gynekologisk kirurgi som utføres på organene i bekkenområdet slik som livmor, eggstokker, blære og endetarm gjennom skjeden.

Det er flere typer vaginal kirurgi som kan utføres:

  • Vaginal hysterektomi: Dette er en prosedyre der livmoren fjernes gjennom skjeden. Dette kan gjøres for å behandle en rekke tilstander, inkludert fibroider, endometriose, livmorprolaps og kreft i livmoren. 
  • Behandling av bekkenorganprolaps, der organene i bekkenet synker ned på grunn av svake bekkenmuskler. Kirurgen kan utføre en rekke prosedyrer, inkludert å reparere vaginalveggene, løfte livmoren eller skjære bort unødvendig vev. 
  • Laparoskopisk-assistert vaginal kirurgi: Her anvender kirurgen laparoskopi (en liten kamera som settes inn gjennom et snitt i magen) for å hjelpe til med å navigere under prosedyren. Dette kan være nyttig for mer komplekse prosedyrer som å fjerne eggstokker eller livmoren. 
  • Operativ hysteroskopi: Hysteroskopi er en medisinsk prosedyre som brukes til å undersøke innsiden av livmoren – Hysteroskopi kan brukes både til utredning og i forbindelse med kirurgi i livmoren. 
  • Behandling av urininkontinens hos kvinner. Det er flere typer prosedyrer som kan utføres, inkludert å sette inn et bånd som støtter urinrøret, eller å feste urinrøret til bekkenbenet. 
  • Fjerne cyster eller svulster: Noen ganger kan cyster eller svulster utvikle seg i skjeden. Kirurgi kan brukes til å fjerne disse vekstene.

Les mer om noen av tilstandene som kan behandles kirurgisk